Vlasman

"Een dag met ne keer."

Regie: 
Jan Lapeire
Produktie: 
Associate Directors
Speelduur: 
72 min.

Twee broers, ergens tussen Frankrijk en Vlaanderen, proberen rijk te worden met het verbouwen van vlas. Het zijn meedogenloze en hardwerkende mannen. De broers, beiden over de zeventig, werken al sinds hun jeugd in de roterij. Vlas is hun leven.

Ze leven in een post-industrieel Vlaanderen alsof de tijd is blijven stil staan. Niets lijkt te veranderen in hun vooroorlogse en stoffige werkplaats, waar enkel de routine van werken heerst, 7 dagen per week.

Vlas is eeuwenlang cruciaal geweest voor de ontwikkeling en identiteit van de regio. Maar vandaag worden de vlasmannen geconfronteerd met de macroeconomische wetten die hun industrie domineert: modernisatie en globalisatie.

En er zijn nog meer donderwolken aan de horizon.
Terwijl de broers de evoluerende wereld rondom hen negeren, merken ze niet hoe de urbanisatie hun landelijk dorp en hun roterij omkapselt.

In het verleden zijn de broers steeds doof geweest voor milieuvergunningen. Deze dagen zijn echter voorbij. De lokale gemeenschap wil de werkplaats sluiten en hun habitat dreigt tenonder te gaan. Verandering lijkt onvermijdelijk.

Zullen de vlasmannen zich aanpassen of zullen ze verdwijnen?

Facts & Figures: 

Nederlands gesproken. 
Nederlands, Frans ondertiteld.
Kleur, Dolby.

Beschikbaar op Blu-Ray, DVD, HDCam.

Beste Belgische documentaire Docville 2010. 

Extra: 

Aanwezigheid regisseur.

Contact: 

Associate Directors – www.adirector.eu
info@adirector.eu – 03 236 66 63