Shadow World

"Een ferme peer tegen uw appel. Een vlammende aanklacht.” - Humo

"Superb, gut-punching exploration of the global arms trade" - Variety

Regie: 
Johan Grimonprez
Produktie: 
Onomatopee Films, Dillywood
Speelduur: 
94 min.

In SHADOW WORLD legt Johan Grimonprez de business van de wereldwijde wapenhandel bloot – de business die zijn winsten telt in miljoenen dollars en zijn verliezen in mensenlevens…

In de nasleep van iedere oorlog duiken er telkens weer geruchten op van omkoping, belangenvermenging en onethisch winstbejag. Een schimmige wereld van wapenhandelaars, van corruptie, hebzucht, smeergeld en achterkamers. Maar ook van politici, geheime diensten, militaire bevelhebbers en wereldleiders wiens morele kompas helemaal tilt is geslaan. Hun enige objectief lijkt de oorlog zo lang mogelijk te laten duren en geld te verdienen, ongeacht de menselijke en morele kost.

Aan de hand van getuigenissen van onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders, toont Shadow World hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie. Niet alleen in de landen waar de wapens gebruikt worden maar ook in het Westen, waar ze vandaan komen.

Filmmaker Johan Grimonprez (Dial H-I-S-T-O-R-Y, Double Take) weeft naadloos talking heads, archiefmateriaal en filosofische bedenkingen door elkaar in een krachtig betoog tegen deze wereld van duistere achterkamers en een pleidooi voor meer samenwerking, openheid en dialoog.

Zoals historicus Howard Zinn ooit zei: “Dat oorlog onze geschiedenis beheerste, wil nog niet zeggen dat ze deel moet zijn van de toekomst.”

Facts & Figures: 

Best Documentary Feature at Edinburgh International Film Festival 2016
Special Jury Mention at 2016 Guanajuato International Film Festival, Mexico
Time of History Award (Best Documentary) Valladolid International Film Festival, Spain

Contact: