Red Star Line

Documentaire reeks over de Red Star Line, de Belgische rederij waarmee tussen 1873 en 1934 ongeveer 2,5 miljoen Europeanen vanuit Antwerpen naar de Verenigde Staten emigreerden.

Regie: 
Fabio Wuytack en Daniël Cattier
Produktie: 
Off World
Speelduur: 
92 min. of 3 x 52 min.

Red Star Line, is een 3-delige documentairereeks van Daniel Cattier en Fabio Wuytack rond de legendarische Belgische rederij Red Star Line, die tussen 1873 en 1934 meer dan twee miljoen migranten van Antwerpen naar New York vervoerde. Door de vele misoogsten, oorlogen en religieuze conflicten zagen veel Europeanen, waaronder ook ongeveer 200.000 Belgen, zich gedwongen om hun vertrouwde grond te verlaten. Wat de Red Star Line uniek maakt is dat de scheepvaartmaatschappij tijdens haar rijke geschiedenis vele Oost-Europeanen naar de Verenigde Staten vervoerde, waarvan velen van joodse origine waren.
Door de passage van al die migranten kon Antwerpen in die dagen uitgroeien tot één van de belangrijkste passagiershavens van Europa.

De grenspost op Ellis Island, het eiland voor New York waar destijds alle migranten aankwamen en werden gekeurd alvorens ze de Verenigde Staten mochten betreden, is vandaag een prestigieus museum. Hier worden de tapes bewaard van het Oral History Program: Meer dan 2000 interviews met mensen die vertellen over de belangrijkste reis van hun leven.

De documentairereeks brengt een mozaïek van menselijke migratieverhalen. Met de originele geluidsopnames bezoeken we de nazaten in Amerika van deze Red Star Line-passagiers. Zij horen vandaag de tapes met de getuigenissen van hun groot- of overgrootouders voor het eerst. Samen met hen herbeleven we de persoonlijke levensweg van de migranten en proberen we antwoord te vinden op vragen als: ‘Waarom zagen zoveel Europeanen zich gedwongen hun land te verlaten?’, ‘Hoe reisden ze naar Antwerpen om hun helse overtocht naar New York te beginnen?’, ‘Hoe probeerden ze een nieuw leven op te bouwen in de Verenigde Staten?’

Red Star Line is meer dan een louter historische documentaire. Migratie is van alle tijden en de kracht en emotie die uitgaat van deze historische migratieverhalen brengen de hele geschiedenis wel heel dichtbij. Met Red Star Line keren we terug in de geschiedenis om het heden beter te begrijpen.

Facts & Figures: 

Engels en Nederlands gesproken. 

Contact: 

Off World – www.offworld.be

Frederik Nicolai – 0485 404 207
frederik@offworld.be

Eric Goossens – 0475 705 208
eric.goossens@offworld.be