Nathan - Free as a bird

Regie: 
Roel Nollet
Speelduur: 
72 min.

Toen de 44-jarige Nathan Verhelst zich in september 2013 liet euthanaseren, werd zijn dood wereldnieuws. De Vlaming had geen levensbedreigende ziekte, maar worstelde wel met een ondragelijk en uitzichtloos lijden na een ellendig leven en een reeks mislukte, geslachtsveranderende operaties. Nathan voelde zich een freak en kon het geluk noch als man, noch als vrouw vinden. En zelfs zijn trouwe vrienden konden hem niet van gedachten doen veranderen. Daarom steunden ze hem tot hij zijn laatste adem uitblies. Nathan werd geboren als Nancy in een gezin waar meisjes ongewenst bleken.

Zijn moeder vond hem lelijk en probeerde dat geenszins te verbergen. Daarnaast werd Nancy misbruikt door een broer. Het gevoel in het verkeerde lichaam te zitten én de daaropvolgende operatieve ellende deden Verhelst mentaal de das om.

Nollet volgde Nathan drie jaar lang tijdens een proces dat volslagen anders eindigde dan de filmmaker kon voorzien. De focus van de film ligt uiteindelijk op Nathans laatste levensweek, die uitvoerig in beeld wordt gebracht. Opnames van Nathan, gesprekken met zijn naaste vrienden, Nathans zelf opgenomen audiotapes uit het verleden en nieuwsberichten over Nathans zaak onderschrijven dit onmenselijk tragische verhaal met een humaan einde.