The Land of the Enlightened

Een groep Afghaanse kinderen van de Kuchi-stam graaft oude Sovjetmijnen op en verkoopt de explosieven aan kinderen die Lapis Lazuli edelstenen delven in een mijn. 

Regie: 
Pieter-Jan De Pue
Produktie: 
Savage Film
Speelduur: 
87 min.
Keywords: 
AfghanistanJeugd

Fictie en documentaire lopen naadloos in elkaar over in deze verbluffende cinematografische reis naar de schoonheid van het door oorlog geteisterde Afghanistan. De beelden die regisseur Pieter-Jan De Pue in zijn eerste langspeelfilm over een periode van zeven jaar op evocatieve 16 mm-film vastlegde, geven een bevreemdende maar fascinerende kijk op de toestand waarin Afghanistan wordt achtergelaten voor de volgende generatie. Terwijl de Amerikaanse soldaten zich opmaken om te vertrekken, dringen we, in het spoor van De Pue, diep in dit verborgen land binnen waar kinderen vogelvrije bendes vormen die de handelsroutes controleren, springstof van achtergebleven landmijnen verkopen en roestige tanks als speeltuigen gebruiken - ze volgen hun eigen oorlogsregels, die gemodelleerd zijn naar het desolate landschap dat ze geërfd hebben.

De Pue’s meeslepende, prachtig gefilmde docufictie toont de primitieve schoonheid en de ruwheid van het overleven op deze plek, en vormt een eerbetoon aan kinderlijke flexibiliteit en vindingrijkheid en de extreme veerkracht van een volk en een land.

Facts & Figures: 

Engels, Perzisch gesproken. 

Nederlandse en/of Franse ondertiteling.

 

Extra: 

• Wereld Première - 24/01/2016, Sundance Film Festival

• Belgische Première - 06/03/2016, Bozar Brussel

• Doc Poppies avant-premières - 15/03/2016

• Belgische release vanaf 16/03/2016