The Invisible City [Kakuma]

Hoe bouw je een thuis op een plek die 'nergens' heet? 

Regie: 
Lieven Corthouts
Produktie: 
Cassette for timescapes
Speelduur: 
75 min.

Regisseur Lieven Corthouts woonde meer dan 4 jaar in het Afrikaanse vluchtelingenkamp Kakuma en ontdekte dat ‘nergens’ ook ‘onzichtbaar’ is voor de buitenwereld. 

Kakuma (letterlijk ‘Nergens’) is een Keniaans kamp middenin de woestijn, bestaat al 20 jaar en is intussen uitgegroeid tot een stad van 200.000 inwoners. Onder hen zijn veel kinderen zonder ouders. Lieven Corthouts, die eerder reeds indringende documentaires in Ethopië draaide, maakte van het kamp zijn thuis, werkte er in een telefoonshop en filmde er zijn vrienden. 

Tegen alle verwachtingen in, grijpen deze kinderen alle mogelijkheden aan om in het kamp een nieuw leven en een toekomst uit te bouwen. Nyakong (8j) is net toegekomen in het kamp en start haar schoolcarrière terwijl ze wacht op de terugkomst van haar moeder. Tieners als Claude en Khadijo bouwen een eigen huis, ijveren voor een internationale beurs, vinden werk.

Maar kan Kakuma wel een echte toekomst bieden? Of is het slechts een wachtkamer, waar je enige echte optie de gevaarlijke reis naar Europa is? Corthouts toont tot wat de kinderen van Kakuma in staat zijn en legt tegelijk de ware dynamieken van de hedendaagse vluchtelingenkampen bloot.

Facts & Figures: 

Engels, Somalisch, Swahili gesproken.

Nederlandse ondertiteling. 

Extra: 

Wereldpremière: 20/04/2016 (MOOOV Filmfestival, Turnhout)

Nationale selectie Docville Filmfestival (Leuven): 01/05/2016