I'm New Here

een frisse kijk op globalisering en migratie vanuit een ongekend standpunt

Regie: 
Bram Van Paesschen
Produktie: 
Savage Film

Guangzhou, China. Een gebouw opgetrokken in communistische stijl uit de jaren 80:; Tian Xiu. Sinds tientallen jaren is dit het Eldoradoijkpunt voor Afrikaanse migranten die massaal‘en mass’ hun geluk komen beproeven in deze stad. Elektronica, kleding, meubels, bouwmaterialen…artikelen:, alles is hier te koop. Tegen een aantrekkelijke prijs, al laat de kwaliteit soms wel tde wensen over. Want Maar in Afrika wordt er niets gemaakt en d. Dus hopen de mannen en vrouwen invan Tian Xiu door handel met hun thuiscontinent rijk te worden.

‘I’m New Here’ schetst een unieke blik achter de schermen van een nieuwe economische relatie tussen het Afrikaanse continent en grootmacht China aan de hand van enkele personen die Tian Xiu bevolken. Sommige passen zich met een ongeziene snelheid aan. Ze leren de taal, bouwen relaties op, verdienen geld en overleven. Anderen hebben het moeilijk met de constant veranderende Chinese wetten die hen het leven  (willen)  bemoeilijken. De deals die ze maken, vallen in het water omwille van miscommunicatie. Racisme – al dan niet onderhuids – is alomtegenwoordig in dit land dat geen traditie heeft met migratiegolven van buiten de grenzen.

Maar niet iedereen die weg wil, kan dat zomaar. Ze hebben vaak al hun spaargeldles wat ze hadden ingezet op deze Chinese gok en hebben nu de middelen niet meer om terug te keren. Omwille van de politieke en economische toestand in hun land van herkomst, is een toekomst daar bovendien ook uitzichtloos.

Tian Xiu is een stille maar geprivilegieerde getuige van de teloorgang van het zoveelste Eldorado voor Afrikanen.