In het spoor van Robert Van Gulik

Een zoektocht naar wat overblijft van één van de meest gelezen Nederlandse schrijvers.

Regie: 
Rob Rombout
Produktie: 
Off World
Speelduur: 
88 min.
Keywords: 
LiteratuurAzië

In het spoor van Robert van Gulik is een documentaire-zoektocht naar één van de wereldwijd meest gelezen Nederlandse schrijvers, Robert van Gulik (1910-1967). Deze Nederlandse diplomaat, schrijver en geleerde was een uitermate veelzijdig man en een kenner van de Japanse en Chinese taal en cultuur. Zijn bekendheid ontleent hij aan zijn detectiveromans rond de figuur van Rechter Tie.

In het spoor van de schrijver gaat de filmmaker Rob Rombout op zoek naar wat overblijft van een schrijver in dagboeken, inspiraties en getuigenissen. Zijn jarenlange zoektocht door Nederland, Indonesië, Japan, de VS  en China leidt hem naar getuigen en adepten van zowel Rechter Tie als van Gulik, mensen wier leven een wending nam na de kennismaking met zijn universum. Hedendaagse, eigenzinnige personen, die zich spiegelen aan de schrijver, de wetenschapper of de diplomaat van Gulik.

Het leven van Robert van Gulik leest als een roman. Zijn romans zijn in vele opzichten projecties van zijn eigen leven. In één van zijn zeldzame interviews laat Van Gulik zich ontvallen: “… Rechter Tie,  dat ben ik zelf...” De grens tussen realiteit en fictie is dan ook moeilijk te trekken bij het personage Robert van Gulik. In de cinematografische benadering van deze documentaire zullen realiteit en fictie, vroeger en nu soms ongemerkt in elkaar overvloeien…

Het is geen biografische film of een reconstructie, maar meer een zoektocht van wat overblijft. De film geeft een vrije interpretatie aan het leven van de schrijver en biedt bij momenten een pretext om andere thema’s te verkennen. Een deur opent een andere. Via het portret van Robert van Gulik worden thema’s aangesneden zoals de relatie tussen fictie en realiteit, tussen het oosten en het westen, tussen diplomatie en schrijverschap, tussen romantiek en erotiek.

Zowel het personage als de benadering zijn een uitdaging om de grenzen van het documentairegenre te verkennen.

Extra: 

Festivalselecties:
Nederlands Film Festival, Utrecht, Nederland
Brisbane International Film Festival, Australië
Phnom Penh International Film Festival, Phnom Penh, Cambodja
Five Continents  international Film Festival, Puerto la Cruz, Colombia
Västerås Filmfestival, Zweden
Oslo Independent Film Festival, Noorwegen
Sose International Film Festival,Yerevan, Armenië
ARFF Barcelona, Spanje
Peloponnisos International documentary Festival, Griekenland
FIFA Montreal, Canada
DocFeed, Eindhoven, Nederland
Master of Art Film Festival, Sofia, Bulgarije