Grande Hotel

“We leefden in het paradijs en we beseften het niet. Het ergste is dat mijn hart er is achtergebleven. Dat valt me het zwaarst.”

Regie: 
Lotte Stoops
Produktie: 
Serendipity Films
Speelduur: 
70 min.

Berta voelt zich na 33 jaar nog steeds niet thuis in Portugal. Als ‘echte, maar blanke Mozambikaanse’ voelt ze zich op vakantie in het huis van een ander. Haar mijmeringen nemen ons mee naar haar echte ‘thuis’: de stad Beira. Hier staat het Grande Hotel, het symbool van de getroebleerde geschiedenis van Mozambique, ooggetuige van het kolonialisme, oudejaarsfestijnen, huwelijksreizen, de revolutie en de burgeroorlog.

60 jaar later geeft het Grande Hotel onderdak aan meer dan 2500 ‘permanente’ gasten. Niets is nog hoe het was. Enkel het skelet blijft over.

Deze documentaire leert ons de realiteit van vandaag kennen door Moises en Lapiston, twee vrienden met een even bewogen levensverhaal als de stad in de stad waarin ze ons rondleiden. De bewoners hebben weinig contact met de buitenwereld en vormen een soort ‘te mijden’ enclave.

Mondjesmaat, sijpelt het gekleurde verleden van het Grande Hotel en zo ook dat van Mozambique binnen. Archiefbeelden, maar vooral de anekdotische vertellingen van ‘geesten uit het verleden’ brengen de paradox tot leven. Ze ontsluieren de revolutionaire geschiedenis van dit land en de sporen die dit naliet op het hotel.

De dromen en wensen van de hoofdpersonages voor hun toekomst, wisselen af met wat de geesten in gedachten hebben voor het gebouw: van een gecontroleerde implosie, een glorieus staatsmuseum tot een universiteit van het volk.

Facts & Figures: 

Engels, Portugees gesproken.
Nederlands, Frans, Engels ondertiteld. 
Kleur. 

Beschikbaar op DCP, Digibeta, HDcam, BluRay, ...

Eervolle jury vermelding Hotdocs Toronto. 

Extra: 

Aanwezigheid/gesprek met de regisseur.

Contact: 

Serendipity Films – www.serendipityfilms.be
info@serendipityfilms.be – 0499 463 695