Epilogue

“Ik beleef nu de mooiste momenten van mijn leven. En dat is niet omdat ik dood wil. Ik wil niet dood. Maar toch, het gaat gebeuren en dit is de beste tijd van mijn leven.” 

Regie: 
Manno Lanssens
Produktie: 
Serendipity Films
Speelduur: 
85 min.

Drie jaar geleden werd bij Neel kanker vastgesteld. Sindsdien is ze bijna permanent in behandeling geweest. Vandaag is ze uitbehandeld, maar paradoxaal genoeg voelt Neel, sinds ze enkele maanden geleden stopte met chemotherapie, zich veel fitter dan de voorbije drie jaar. Haar man en de kinderen proberen zoveel mogelijk van haar ‘verbeterde’ gezondheidstoestand te genieten. Genieten betekent samen nog zoveel mogelijk dingen doen en herinneringen sprokkelen.

Neel, een sterke en geëngageerde vrouw, was altijd al de motor van het gezin. Maar door haar ziekte en de frequente behandelingen kon ze die rol niet meer vervullen.

We volgen Neels gezin tijdens de laatste maanden van haar leven en tonen hoe ze met deze moeilijke en confronterende situatie omgaan. Hoe iedereen in hoge mate betrokken is, maar individueel toch ook op zoek gaat naar manieren om hun eigen emoties te kanaliseren.

Neel is een bijzondere vrouw die op een ongewoon open en lucide manier met haar ziekte en naderende dood omgaat. Ze heeft een heel eigen visie op het levenseinde en vindt dat we er op een natuurlijkere manier mee moeten leren omgaan. Iets wat in onze maatschappij alles behalve evident is.

Epilogue is een documentaire die een unieke inkijk geeft in de laatste levensmaanden van Neel. Het is een film die reveleert wat vaak krampachtig verborgen wordt gehouden en ons opnieuw doet verbinden met het leven.

Facts & Figures: 

Nederlands gesproken.
Nederlands, Frans ondertiteld.
Beschikbaar op DCP, Digibeta, HDcam, DVD.

‘Ensor’ - Vlaamse Filmprijs voor documentaire 2012.
Speciale jury vermelding Visions du Réel 2011 en DocAviv 2012. 

Extra: 

Q&A met regisseur.
Colloquia georganiseerd met betrokken organisaties op provinciaal en lokaal niveau. 

Contact: 

Serendipity Films – www.serendipityfilms.be
info@serendipityfilms.be – 0499 463 695