De geschiedenis van het varken (in ons)

"De geschiedenis van het varken" is een visueel essay en een essay is geen verhaal. Maar, het is volgens ons een meesterlijk essay."  -  Lieven De Cauter

Regie: 
Jan Vromman
Produktie: 
Cobra Films
Speelduur: 
90 min

Waar ook ter wereld kent het varken een met verhalen en afbeeldingen beladen geschiedenis. Het dier torst hartstocht en verwerping. Wat we met ‘het varken’ doen en deden, reveleert ‘de mens’. 

Voor de verteller en onderzoeker, Jan Vromman, zijn de kinderjaren en het geboortedorp het vertrekpunt. Hij onderneemt een reis die aan het varken wordt opgehangen, aanvangt bij de prehistorie en doorloopt tot vandaag. Plaatsen als Spanje, China, Noord-Amerika en België worden bezocht. Hij bezoekt een labo, een natuurkundig museum, een slachthuis, een bio-boerderij, varkenskwekerijen, een imaginair museum van het varken, een vleesverwerkende fabriek, een jachtgebied. Het intieme vergezelt het universele. 

'De geschiedenis van het varken' wordt verteld. Overmijdelijk gaat het over wat de mens met de dieren- en per uitbreiding met de wereld doet. Het is 'De geschiedenis van het varken (in ons).' Woorden klinken als geknor. 

De documentaire is een terugblik op onze beschaving, standpunten worden genuanceerd en terughoudend aangebracht. De toon van de film is elegisch, twijfel en hoop komen tot samenklank. 

Extra: 

Beleuister het gesprek met Jan Vromman aan de keukentafel van Interne Keuken.

Contact: 

Verdeler: Imagine Film