Boyamba Belgique

“Er was geen daad gesteld die duidelijk maakte dat we onafhankelijk waren. De macht moest worden afgepakt. En de sabel die Boudewijn bijhad, dat is macht!”

Regie: 
Dries Engels en Bart van Peel
Produktie: 
Serendipity Films
Speelduur: 
60 min.

Op 30 juni 1960, 50 jaar geleden, werd Congo onafhankelijk van België.

Op woensdag 29 juni 1960, rond half vijf in de namiddag, nam Duits fotograaf Robert Lebeck de foto van zijn leven. Een jonge zwarte rooft onverwachts de sabel van koning Boudewijn en bezegelt daarmee de onafhankelijkheid. De fotograaf zelf ging later op zoek naar deze man, maar hij was spoorloos. Een anonieme voetnoot in de geschiedenis.

50 jaar later trekt een filmploeg door Congo op zoek naar de sabelpakker. Al snel blijkt dat het incident meer in zich draagt dan wat in de geschiedenisboeken staat.

De zoektocht brengt hen in Belgische en Congolese archieven. Van de armste wijken van Kinshasa tot de chique villa’s in Binza.

Van hutten in het dichte evenaarswoud tot de kaalgekapte heuvels in de Bas-Congo. Ze komen verschillende “verdachten” tegen en enkele verbijsterende theorieën over het waarom en hoe van deze daad. Uiteindelijk, met volharding en de heilige voorzienigheid, vinden ze de sabelrover.

Boyamba is een fascinerende en ware whodunit die tot diep in de Afrikaanse cultuur en de erfenis van de kolonisatie doordringt. 

Facts & Figures: 

Nederlands, Engels, Frans, Lingala, Kikongo gesproken.
Engels, Frans ondertiteld.
Kleur.
Beschikbaar op DVD, HDcam.

Extra: 

Q & A met regisseur

Contact: 

Serendipity Films – www.serendipityfilms.be
info@serendipityfilms.be – 0499 463 695