Arm Wallonië

Een zoektocht naar de Vlaamse roots van Wallonië...

Regie: 
Pascal Verbeken en Luckas Vander Taelen
Produktie: 
Off World
Speelduur: 
55 min.

1903. Het jaar van ‘Door Arm Vlaanderen’, het klassiek geworden reportageboek van de socialistische journalist Auguste De Winne. ‘Door Arm Vlaanderen’ leest als een helletocht door een stervend Vlaanderen. De bevolking kreunt onder armoede, hongersnood, analfabetisme en uitbuiting.

Honderd jaar later. Pascal Verbeken en Luckas Vander Taelen reizen door de Waalse streken – ooit een industrieel eldorado –  waarheen honderdduizenden vanuit arm Vlaanderen migreerden. De route loopt dwars door het platteland van Waals-Brabant en volgt verderop de oude industriële as van de Borinage, La Louvière, Charleroi, Seraing en Luik.

Het oude België, waarvan het economisch zwaartepunt in Wallonië lag, bestaat niet meer. Vlaanderen is één van de rijkste, best opgeleide regio’s van Europa geworden. Het is zijn schamele verleden en migratiegeschiedenis vergeten. Voor de Waalse industriële regio’ s waren de voorbije decennia meedogenloos. De grote agglomeraties kampen met de hoogste werkloosheidscijfers van Noord–Europa.

Wat is er gebeurd met het beloofde land Wallonië dat ooit de derde industriële macht ter wereld was, een symbool van moderniteit en visionair ondernemerschap?

Facts & Figures: 

Nederlands, Frans gesproken.
Nederlands, Frans ondertiteld.
Beschikbaar op HDcam, digibeta, DVD, BluRay.

Extra: 

Debat met de makers, lokale getuigen en/of politici. Organisatie van schoolvoorstelling (geschiedenisonderwijs).

Contact: 

Off World – www.offworld.be

Frederik Nicolai – 0485 404 207
frederik@offworld.be

Eric Goossens – 0475 705 208
eric.goossens@offworld.be